Welcome to our Marine Biology Unit Home Page

Here you will find resources and links to guide and help you through our unit, along with videos.


We will be using Marine Biology's latest edition and the companion site:
http://highered.mcgraw-hill.com/sites/0073524166/student_view0/index.html

Chapter 5 review quiz: http://highered.mcgraw-hill.com/sites/0073524166/student_view0/chapter5/chapter_quiz.html

Chapter 5 Flashcards for review:http://glencoe.mcgraw-hill.com/sites/0011062009/student_view0/chapter5/key_terms_flashcards.html


REVIEW FLIPBOOK:
Using five pieces of overlapping paper create a flipchart that summarizes the information from notes, the textbook section on
Chapter 5: The Microbial World. The title on the flipchart is Ocean- The Microbial World.
The following ten headings will appear on the ten tabs of your flipchart:
1.Classification system(Is an organism a virus, prokaryote or eukaryote),
2.Prokaryotes,
3.Bacteria,
4.Archaea Bacteria,
5.Prokaryote Food,
6.Unicellular Algae,
7.Diatoms,
8.Dinoflagellates,
9.Foraminiferans, and
10.Fungi.
Under the tabs of each section you will summarize in a couple of paragraphs or multiple bullets the main characteristics of each
microbial group or organisms and their importance.
PICTURES: On each page as applicable- Use the pictures I gave you for helping to enhance your review by cutting and attaching
the pictures with the corresponding organism.


Rutgers Marine Biology: http://new.coolclassroom.org/


Marine Biology Week TEST THURSDAY- INCLUDING: OCEAN FACTS Notes, Beaches Notes and Quiz, Chapter 1 Notes


Finish:TEXTBOOK CH. Five END OF CHAPTER SELF CREATED NOTES:(See Below)

Link to POWERPOINT for Chapter 1 Notes:

Tuesday: Chapter 1 Review test-HERE-
Or in PDF form here-
Answer for 1-12:
1.E
2.D
3.C
4.E
5.D
6.D
7.A
8.A
9.C
10.B
11.E
12.D

AND HERE ARE the QUESTIONS:

Applied Science Name_
Marine Biology Chapter 1 Review Test
1. Which of the following is not part of marine biology?
a. the study of the chemistry of living things
b. the study of pollution
c. the study of ecosystems
d. the study of deep-sea vents in the oceans
e. all of the above are part of marine biology
2. The voyage of the HMS Challenger in the 1800s was noteworthy because it
a. explored the northern Atlantic Ocean
b. recognized that gills are the breathing apparatus of fish
c. used three-dimensional maps of the ocean
d. made carefully recorded scientific observations
e. was the first to use chronometers to measure longitude
3. Charles Darwin in the 1800s contributed to marine biology by
a. showing for the first time that life exists on the deep-sea floor
b. recognizing that gills are the breathing apparatus of fish
c. explaining how atolls form
d. exploring the northern Atlantic Ocean
e. using three-dimensional maps of the ocean
4.Sonar
a. uses pulses of radio waves
b. is used to image underwater features
c. is an abbreviation for sound navigation ranging
d. revealed to marine scientists that the ocean is full of sound
e. all of the above are correct
5. Which of the following can NOT be studied about the oceans by using remote technology?
a. the temperature of the ocean surface
b. the abundance and kinds of organisms present
c. the migration patterns of marine organisms
d. the behavior of marine organisms in their natural environments
e. the impacts of humans on the oceans
6. What are the limitations of the scientific method?
a. reliance on direct observation
b. inclusion of values, ethics, and morality
c. reliance on testable hypotheses
d. a and c are correct
e. none of the above are correct
7. What is the scientific method?
a. a set of procedures by which we learn about the world
b. a way of thinking about a problem that involves making a number of separate observations
c. a statement that might be true
d. a statement which at least potentially can be proven false
e. a hypothesis that has been so extensively tested that it is generally regarded as true
8. The HMS Challenger expedition made collections of marine organisms
a. around the world
b. in the Pacific Ocean only
c. in the Atlantic Ocean only
d. in the Mediterranean Sea only
e. in the North Sea only
9. Which of the following was NOT an important motivation for studying the oceans?
a. learning new trade routes
b. obtaining food
c. finding a ocean route to Switzerland
d. obtaining goods for trade
e. expanding territories
10. Who was the first European group to explore the Northern Atlantic?
a. James Cook
b. the Vikings
c. the Pacific Islanders
d. Charles Darwin
e. the HMS Challenger Expedition
11. Which was the first systematic effort to gather data and samples from oceans around the globe?
a. the Endeavour expedition
b. the Vikings
c. the Pacific Islanders
d. Charles Darwin and the Beagle
e. the Challenger Expedition
12. Which of the following is NOT a part of the techniques and equipment used today in marine biology?
a. research vessels
b. remotely operated vehicles (ROVs)
c. marine laboratories
d. chronometers to measure latitude
e. remote sensing technology

Online Review Test:-Make sure you write down key topics and answers-
http://glencoe.mcgraw-hill.com/sites/0011062009/student_view0/chapter1/chapter_quiz.html

Wednesday: Chapter 1 Review

Thursday: Chapter ONE TEST


TEXTBOOK CH. ONE END OF CHAPTER SELF CREATED NOTES:
Get a Marine Biology Book for your table and write out in your notebook :

1. Create notes on the HISTORY of Marine Bio-
From Magellan to the the Challenger Expedition-including
Names/Dates/Locations/Significant events/Discoveries

2.Marine Labs-Dates/Locations/Discoveries/

3.World War II- Significant events and discoveries

4.Marine Bio today-

5.What advantage do marine labs offer scientists who study marine biology? Name two prominent marine labs in the United States.

6.Describe sonar and what it revealed to marine scientists about the ocean.
Sonar (sound navigation ranging)

7. What advantage does SCUBA technology offer to scientists who study marine biology?
SCUBA (self contained underwater breathing apparatus)

8.List and briefly describe four things about the oceans that can be learned by using remote technology.

9.Observation:The Currency of Science/deduction/induction

10. Scientific Theory-




Marine Biology Week 3(Oct.12,14,15)
Oct 12- Finish Observational Lab

Oct 13-Finish Google Earth Intro Activity

Oct 14-Finish Google Earth Activity and Begin TEXTBOOK CH. ONE END OF CHAPTER SELF CREATED NOTES:


Marine Biology Week 2(Oct.4-8)

Monday: Introduction to Google Earth

Tuesday: Chapter 1 Notes- Beach Quiz

Wednesday: Google Earth continued

Thursday: Finish Google Earth intro

Friday:Marine life Observation lab-

Google Earth Intro: